Τι είναι το μπλε φως

Για το μπλε Φως

Υπάρχουν δύο είδη πηγών του μπλε φωτός: Το φυσικό και το τεχνητό.


  1. Η κύρια πηγή του φυσικού μπλε φωτός είναι ο ήλιος στου οποίου η έκθεση βοηθά το σώμα να διατηρείται σε εγρήγορση και ενισχύει τη διάθεση, τη γνωστική λειτουργία και γενικότερα την υγεία. Το μπλε φως είναι υπεύθυνο για το μπλε του ουρανού.
  2. Το τεχνητό μπλε φως , το οποίο το παράγουν οι οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών, όπως τηλεόραση, υπολογιστές, smart phone, tablet και μάλιστα σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που εκπέμπονται από τον ήλιο.Γιατί είναι επιβλαβές το μπλε φως;

Η χρόνια έκθεση στις όλο και αυξανόμενες ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να προκαλέσει θολή όραση, οφθαλμική κόπωση, ξηροφθαλμία, εκφυλιστικές ασθένειες του αμφιβληστροειδούς, αϋπνία και πονοκεφάλους. Τα προβλήματα που δημιουργούνται στην υγεία μας από το μπλε φως, συνήθως εμφανίζονται μετά από χρόνια οπότε δεν είναι άμεσα ορατά.

Ευτυχώς με την εξέλιξη της τεχνολογίας έχουμε πια ειδικούς φακούς οι οποίοι φιλτράρουν σημαντική ποσότητα του μπλε φωτός που εκπέμπεται από τις ψηφιακές συσκευές αλλά όχι το “καλό” μπλε φως που χρειαζόμαστε. Ύπαρχουν και πολλές ποιότητες φακών που μπλοκάρουν όλο το μπλε φως αλλά προσοχή είναι κατάλληλοι μόνο για χρήση σε οθόνη.

Σε υψηλό κίνδυνο βρίσκονται όσοι δουλεύουν αρκετές ώρες μπροστά σε υπολογιστή, υπερεκθέτονται δηλαδή στην τεχνητή μπλε ακτινοβολία. (Μαθητές/φοιτητές, προγραμματιστές, υπάλληλοι γραφείου, αρχιτέκτονες κτλ) Στις μικρότερες ηλικίες προάγει τη μυωπία γιατί έχουν εξαιρετικά ευαίσθητο οπτικό σύστημα μιας και είναι σε διαρκή φάση διαμόρφωσης. Συνεπώς τα παιδιά χρειάζονται περισσότερη προστασία.

Παιδιά


Παιδιά που δεν χρειάζονται γυαλιά όρασης μπορούν να φοράνε γυαλιά με επιστρώσεις που μπλοκάρουν τελείως το μπλε φως όταν χρησιμοποιούνε συσκευές μιας και το καλό μπλε φως θα το πάρουν από τη φυσική πηγή τον ήλιο.

Παιδιά που χρειάζονται γυαλιά όρασης και τα φοράνε όλη μέρα δεν πρέπει να φοράνε τέτοιους φακούς αλλά υψηλότερης τεχνολογίας οι οποίοι φιλτράρουν σημαντική ποσότητα του μπλε φωτός αλλά όχι το καλό μπλε φως που χρειαζόμαστε.

Δείτε τις προσφορές που έχουμε από έτοιμα παιδικά γυαλάκια χωρίς βαθμούς, με ποιοτικούς σκελετούς και φακούς για αποκλειστική χρήση μπροστά από οθόνες. Αν ενδιαφέρεστε για γυαλιά όρασης με φίλτρα για την μπλε ακτινοβολία, επικοινωνήστε μαζί μας. Εμείς είμαστε πάντα στην διάθεση σας για να λύσουμε οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με το μπλε φως.