Κοντινή όραση

Πρεσβυωπία και κοντινή όραση

Η πρεσβυωπία αποτελεί ένα εξελικτικό πρόβλημα και όχι μια στατική κατάσταση. Σχετίζεται με την προοδευτική μείωση της δυνατότητας που έχουν τα μάτια μας να προσαρμόζουν για να βλέπουν καθαρά σε κοντινές αποστάσεις και κάνουν διαφορετική προσαρμογή ανάλογα με την απόσταση.


  • Όταν αρχίσει και χάνεται αυτή η δυνατότητα βρισκόμαστε στην ανάγκη βοήθειας ανάλογα με την απόσταση που θέλουμε να βλέπουμε καθαρά. Άλλους βαθμούς χρειαζόμαστε για να διαβάσουμε βιβλίο και να γράψουμε σε χαρτί, άλλους βαθμούς χρειαζόμαστε για το τάμπλετ και τον υπολογιστή.
  • Ακριβώς επειδή είναι εξελικτική, μπορούμε όχι να τη σταματήσουμε αλλά να κάνουμε το καλύτερο για να εξελιχθεί ομαλά, φορώντας σωστά γυαλιά ανάλογα με την απόσταση και αυτό είναι σημαντικό γιατί πλέον, αν και ζούμε περισσότερο, η ηλικία όπου εμφανίζεται η πρεσβυωπία δεν αλλάζει, γεγονός που καθιστά τα χρόνια που θα ζήσουμε με πρεσβυωπία πολύ περισσότερα.

Είναι σφάλμα να χρησιμοποιούμε τους βαθμούς που μας γράφει ο οθφαλμίατρος για κοντά (30εκ), σε όλες τις κοντινές αποστάσεις που με τα μάτια μας δεν βλέπουμε καθαρά, γιατί τα μάτια μας συνηθίζουν να βλέπουν με τους βαθμούς και σε πιο μακρινές αποστάσεις οπότε ουσιαστικά αδρανούμε την προσαρμογή μας και ενισχύουμε το πρόβλημα.

Χάρις στην τεχνολογία των οφθαλμικών φακών, έχουμε πλέον λύσεις που συνδυάζουν τη μεσαία (πχ. υπολογιστής) και την κοντινή όραση (πχ. βιβλίο) σε ένα φακό. Ένα τέτοιο γυαλί είναι εξαιρετικά πρακτικό, εύκολο στη χρήση (δεν χρειάζεται συνήθεια) και κατάλληλο και για περιστασιακή χρήση.

Οι φακοί αυτοί είναι ιδανικοί για όλους όσους χρειάζονται ενίσχυση στην κοντινή όραση. Είναι επίσης ιδανικοί για τη διατήρηση του νεανικού στυλ, μιας και δεν χρειάζονται μισούς σκελέτους που στηρίζονται στη μύτη και κάνουν εμφανές το πρόβλημα της πρεσβυωπίας.

Δείτε εξαιρετικές μοντέρνες επιλογές για μεσαιο-κοντινά γυαλιά και είμαστε στη διάθεση σας για ραντεβού 210 6912715